• Bosna i Hercegovina
  • Group

ODRŽAN SUSRET GOSPODARSTVENIKA TOMISLAVGRADA

Jučer je u dvorani županijske skupštine, bonitetska kuća Bisnode BH, u suradnji s općinom Tomislavgrad, gospodarstvenicima okupljenim u Udrugu poslodavaca i gospodarstvenika ove općine predstavila stanje gospodarstva u Tomislavgradu.

                                                                            

(Slika: pozdravno obraćanje općinskog načelnika Tomislavgrada, mr. sci. Ivana Vukadina)Ovo je još jedan u nizu susret u okviru kampanje kreiranja pozitivnog poslovnog okruženja u BiH čiji je cilj povezivanje javnog sektora i gospodarstva te aktualizacija tema korištenja pametnih podataka (tzv. smart data) kao osnovu za donošenje mudrih poslovnih odluka koje će unaprijediti poslovanje kompanija kao i institucija nadležnih za gospodarstvo.  A praksa pokazuje da tvrtke koje koriste podatke i analitička rješenja rastu brže, sigurnije i postižu veću razinu profitabilnosti, a cilj analitičke kuće Bisnode je podrži bh. gospodarstvo upravo ovakvim informacijama.

Ovo je bila i prilika da gospodarstvenici steknu sliku o svom uspjehu, doprinosu razvoju svog kraja te razviju svijest o značaju vladanja informacijama i tehnologijama koje omogućavaju donošenje dobrih poslovnih odluka, što je i Bisnodeova osnovna zadaća.

(Slika: gospodarstvenici općine Tosmilav grad na skupu koji je istakao njihov uspjeh i doprinos razvoju općine)


Gospodarstvo općine Tomislavgrad


Bisnode je prezentirao podatke koji se odnose na 221 tvrtku u Tomislavgradu koja je predala završni račun do 01. 03. 2017. godine. Ove kompanije imaju 1.585 zaposlenih, generiraju 197.557.795 KM ukupnih prihoda, 8.673.213 KM netto dobiti, ostvaruju 36.955.084 KM izvoza te pokazuju rast kapitala, prihoda i zaposlenih u zadnje tri godine.

Pregled financijskog poslovanja općine Tomislavgrad u zadnje tri godine pokazuje rast kapitala, ukupnog prihoda i pad dugoročnih obveza.  

Zanimljiv podatak je i da su navedene tvrtke tijekom 2016. godine povećale broj zaposlenih za 126, što čini povećanje od 8,6%.

Pregled poslovanja po granama djelatnosti pokazuje da je najviše prihoda i dobiti generirano u trgovini na veliko i malo, gdje j ei najviše kompanija, što je trend i u cijeloj BiH.

19,5% prihoda gospodarstva općine dolazi od izvoza robe i usluga na ino tržište, što je iznad prosjeka i županije i Federacije BiH.

Bisnode dinamična ocjena poduzeća u Tomislavgradu pokazuje prosječno dobru likvidnost.

Poduzeća Općine Tomislavgrad u odnosu na HB županiju kreiraju: 29,7% radnih mjesta u županiji, 39,6% prihoda županije, 40,9% ukupne dobiti županije.

U odnosu na ostale općine u županiji, Tomislavgrad je najveći po:
Broju tvrtki koje predaju financijska izvješća: 221
Ukupnoj poslovnoj aktivi: 238.068.435
Ukupnim prihodima: 197.557.975
Netto dobiti: 8.673.213
Prihod izvoza: 36.955.084

(Izvor podataka koji su se koristili za analizu su FIA i APIF)

Gospodarstvenici općine Tomislavgrad bili su izuzetno zadovoljni prezentiranim podacima, i vrlo ponosni na svoja postignuća, kao i načelnik općine Ivan Vukadin, koji je Bisnode analizu i korištenje poslovnih podataka aplikacije Boniteti.com ocijenio kao kvalitetan alat za rad odjeljenja za lokalni razvoj kao i još jedan u nizu koraka koji ova općina čini za unaprjeđenje odnosa sa gospodarstvenicima.

________________________________________________________________________________________________

Tvrtka Bisnode vodeći je europski ponuđač poslovnih informacija i analitičkih rješenja sa sjedištem u Švedskoj, i najveći je partner najstarije američke bonitetne kuće Dun&Bradstreet, stoga svojim klijentima omogućava poslovne informacije o više od 250 milijuna tvrtki iz 220 zemalja svijeta.