• Bosna i Hercegovina
  • Group

Konferencija »Bonitetna izvrsnost kompanija u BiH« ističe sve one koje u poslovnom svijetu prati epitet izvrsnih!

Bisnode BH organizuje 07. 12. 2016. godine konferenciju pod nazivom »Bonitetna izvrsnost kompanija u BiH«, sa ciljem isticanja najzdravijeg dijela bh. privrede.

Projekt certificiranja poslovnih subjekata ima za cilj da se u društvenoj i poslovnoj zajednici posebno istaknu pouzdani, vjerodostojni i niskorizični partneri, odnosno oni s kojima vrijedi poslovati. 

Želja nam je približiti ovu temu poslovnoj javnosti i nadležnim institucijama u BiH te istaći značaj bonitetne ocjene i posjedovanje validne potvrde bonitetnog poslovanja u vidu certifikata bonitetne izvrsnostiŠta je to bonitetna ocjena?

Bonitetna kuća Bisnode nezavisno i transparentno sabira podatke o poslovanju preduzeća, njegovim vlasnicima, registarskim i drugim promjenama, platnim navikama, istoriji poslovanja, ovlaštenim licima, stanju nekretnina i drugo. 

Pristupnost bonitetnim informacijama je globalna i postoje razne ocjene - ocjene provjere prošlogodišnjeg poslovanja koje se najviše koriste, ocjene uspješnosti prošlogodišnjih poslovanja, ocjene koje definiraju vjerovatnoću stečaja ili neplaćanja, ocjene koje definiraju sigurnost poslovanja i buduće saradnje s preduzećem. Te podatke analiziramo i kreiramo informaciju o poslovanju preduzeća u obliku bonitete ocjene. Ova ocjena služi za bonitetne izvještaje i analize koje će pomoći u donošenju kvalitetnih poslovnih odluka za unaprijeđenje rada vašeg preduzeća.


Šta je bonitetna izvrsnost?

Bonitetna izvrsnost definira natprosječnu bonitetnu vrijednost privrednih subjekata. Preduzeća s bonitetnom izvrsnošću posluju izvrsno i ispunjavaju kriterije za ostvarenje manje vjerojatnoće da će u narednih dvanaest mjeseci zabilježiti neki od sljedećih događaja: stečaj, prinudno poravnanje ili likvidaciju, brisanje subjekta iz poslovnog registra, blokadu žiro računa subjekta dužu od 60 dana bez prekida, odnosno dužu od 90 dana bez prekida.

Ocjena bonitetne izvrsnost kompanije Bisnode, pravne subjekte rangira ovisno o njihovim karakteristikama, u tri bonitetna razred: A, AA i AAA, a takav je pristup općeprihvaćen i u ostalim evropskim zemljama. 


Kako se izračunava bonitetna izvrsnost?

Metodologija za definiranje bonitetne izvrsnosti zasniva se na statističkim modelima koji služe za prognozu vjerojatnoće stečaja, brisanja i blokade u narednih dvanaest mjeseci poslovanja privrednog subjekta. Statistički modeli su sastavljeni na osnovu financijskih pokazatelja poslovanja privrednih subjekata (zaduženost, likvidnost, uspješnost i efikasnost) za posljednje tri godine, kao i na osnovu negativnih događaja (stečaj, brisanje, blokada) u izabranom periodu. Šta je to Certifikat bonitetne izvrsnosti?

Certifikacija je praksa u međunarodnom okruženju na osnovu koje privredni subjekti utvrđuju svoj ugled i povjerenje u domaćem i stranom poslovnom okruženju. 

Posjedovanje Certifikata bonitetne izvrsnosti važno je u praktičnoj primjeni pri dokazivanju svojih kvaliteta i konkurentnosti potencijalnim domaćim i inopartnerima. 

Certifikat koji poslovnim subjektima dodjeljuje kompanija Bisnode je međunarodno priznat certifikat u 18 evropskih zemalja u kojima Bisnode posluje, jer je pri ocjenivanju ispoštovan isti kriterij. Vrijednost bonitetne ocjene i certfikata koju Bisnode BH daje potvrđuje i činjenica da je ova bonitetna kuća sastavni dio međunarodne grupe Bisnode AB, najvećeg evropskog ponuđača poslovnih i bonitetnih informacija iz Stocholma i ujedno najveći strateški partnera Dun & Bradstreet (D&B) američke bonitetne kuće koja posjeduje najveću svjetsku bazu podataka - više miliona podataka o poslovanju za više od 250 miliona kompanija iz 220 zemalja svijeta. Bisnode je prisutan i aktivan u svim evropskim i zemljama svijeta sa kojima BiH poslovno sarađuje.Ne morate više rizikovati sa kupcima i dobavljačima, sa Bisnode donesite ispravnu poslovnu odluku!