• Bosna i Hercegovina
  • Group

DA LI JE UZ POMOĆ »BIG DATA« MOGUĆE PREDVIDJETI KO ĆE OSVOJITI EUROPSKO NOGOMETNO PRVENSTVO 2016?

Nogometni navijači, koji željno čekaju Europsko prvenstvo 2016 sada mogu iskusiti prednosti Big Data analiza iz prve ruke.


Web aplikacija, razvijena od strane novoosnovanog Bisnode Data Analytics Lab-a, može predvidjeti rezultate na osnovu procjene igre tima. Prema web aplikaciji Bisnode-a, Španija Engleska, Belgija i Švicarska imaju najveću vjerovatnoću da osvoje čitav kup. U finalima se predviđa igra između Belgije i Španije.

Način na koji Bisnode Big Data Analytics Lab radi predviđanja je taj da koristi nestrukturirane i razbacane web podatke u kombinaciji s analitičkim modelima. Analizom intenziteta, snage napada i odbrane, historijskog rezultata itd. predviđa se kako bi svaka utakmica mogla završiti, rezultati grupe, ishod žlijeba i na kraju se predviđa ko će biti pobjednik. Sva predviđanja će biti dostupna na http://footballcup2016.bisnode.com . Aplikacija će se kontinuirano osvježavati tokom prvenstva sa dnevno ažuriranim prediktivnim rezultatima na osnovu stvarnih performansi timova i rezultata utakmica.

Sve je moguće u sportu i fudbalu, zato ga i volimo; ništa se ne može reći sa 100% sigurnošću. Međutim, modeli i rezultati su se kontinuirano upoređivali na tržištima i pokazali se kao vrlo snažni. To je razlog zašto možemo predvidjeti to da Španija, kao dvostruki šampion, ima najviše šanse da postane šampion Europskog nogometnog prvenstva 2016”, kaže Andreas Psaros, privremeni komercijalni voditelj Big Data Analytics Lab-a, Bisnode.

Bisnode je uspostavio Big Data Analytics Lab da bi ponudio fleksibilan Hadoop ekosistem - "softver biblioteku" koja može obraditi velike skupove podataka. To znači da Bisnode može upoređivati i analizirati svoje podatke i podatke koji povezuju svijet, takozvani Big Data.

"Vjerujemo da Bisnode Big Data Analytics Lab daje našim klijentima, koji su preplavljeni sa složenim, neprovjerenim idejama, priliku da sigurno testiraju njihove velike slučajeve korištenjem podataka. U isto vrijeme, možemo naučiti od njih. To nam daje priliku da razvijemo ponudu usluga na osnovu tih iskustava. Ko ne želi kad pogriješi da brzo nauči? Big Data Analytics Lab to omogućava nama i našim klijentima“, rekao je Marcus Hartmann, izvršni direktor Big Data Analytics Lab-a, Bisnode.

Bisnode je vodeća evropska kompanija za podatke i analizu podataka. Mi pomažemo kompanijama da pronađu nove klijente i upravljaju odnosom sa klijentima tokom zajedničkog poslovanja. Mi smo pioniri u Big Data i omogućavamo našim klijentima da donose pametne odluke. Zapošljavamo 2.400 ljudi u 18 zemalja i sa sjedištem u Stockholmu, u Švedskoj.

PREUZMI INFOGRAFIKE