• Bosna i Hercegovina
  • Group

Bisnode BH je izabralo 3.132 izvrsnih preduzeća u Bosni i Hercegovini

Bisnode BH d. o. o. na osnovi međunarodne metodologije izabrao je 3.132 izvrsnih preduzeća iz Bosne i Hercegovine koja su ključna za razvoj BH ekonomije.

Preduzeća s bonitetom izvrsnosti posluju natprosječno i kod njih je manja vjerovatnoća da će iduće godine zabilježiti blokadu žiro računa. Biti nosilac certifikata bonitetne izvrsnosti jedno je od rijetkih priznanja kojim preduzeća dokazuju svojim potencijalnim partnerima da su odgovorno i kvalitetno vođeno preduzeće s kojim treba poslovati.

Certifikat je međunarodno priznata oznaka ekonomskog kvaliteta poslovnog subjekta u svima državama Evrope, a mogu ga dobiti samo provjerena preduzeća. 

Bonitetet izvrsnosti temelji se na analizi finansijskih izvještaja za prošlu godinu i pravi prognozu uspješnosti u poslovanju za sljedećih 12 mjeseci. Analitička metoda izračuna jedinstvena je za sva tržišta Evrope u kojim Bisnode postoji.

Minimalni uslovi: preduzeće mora imati najmanje 2 zaposlena, postojati najmanje 3 godine, poslovni prihodi moraju biti veći od 100.000 KM i vjerovatnoća negativnog događaja manja od 4,31% (brisanje, insolventnost ili blokada).

Izvrsni subjekti se dijele u tri razreda – A, AA i AAA, od kojih je najbolji AAA. Privredni subjekti s bonitetnom ocjenom izvrsnosti A imaju vjerovatnoću od 45% da će zadržati istu bonitetnu izvrsnost i u narednoj godini, oni sa AA 61%, a AAA 82%.

Takvih izvrsnih subjekata na tržištu BH je 3.132 ili 10% od svih koji su u 2013. g. predali finansijske izvještaje. Od toga je njih 41% u A razredu, 38% u AA i 21% u AAA.

Ako pogledamo kakva su ta preduzeća, vidimo da je više od 70% malih preduzeća sa prosječnim prihodima u KM 5.462.070.

Najviše izvrsnih predzeća je u Sarajevu i Banjaluci – skoro 23% .

Najviše preduzeća je iz Kantona Sarajevo i Mezoregiona Banja Luka. Kad se uporedi postotak prema svim registrovanim preduzećima, koja predaju finansijske izvještaje APIF-u i AFIP-u, najveća pokrivenost nosioca je u zapadnohercegovačkom kantonu – 12,5% i u zeničko-dobojskom kantonu – 12,3% .

Najviše certificiranih preduzeća – 37,8% je trgovačkih preduzeća. A najveća koncentracija prema djelatnosti je u zdravstvu – 13% i u prerađivačkoj industriji – 12,9%. Najmanje ih je u energetici – 1,8%.


Bisnode je u Evropi vodeći ponuđač poslovnih, bonitetnih i marketinških informacija u 20 država, pa tako i u poslovnoj sferi Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Slovenije. Od 1989. godine je pouzdan partner malim, srednjim i velikim preduzećima, pa i bankama, osiguravajućim kućama i lizing kompanijama širom Evrope.